Dry-needling - AVO Sport- & Allround Massagethrapie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dry-Needling Triggerpointtherapie


_____________________________________________________________________________________________________________
Dry Needling
 

Dry needling is een techniek waarbij een zeer dunne (acupunctuur)naald gebruikt wordt om lokale verkrampte spiervezels (myofasciale triggerpoints) te doen ontspannen.
 

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, welke veroorzaakt worden door verkrampte spiervezels. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kuitkramp, is slechts een deel van de spier aangedaan. De triggerpoints nemen iets meer ruimte in binnen de spier dan ontspannen spiervezels, waardoor de omliggende bloedvoorziening wordt gehinderd. Door het ophopen van de afvalstoffen die de spiervezel heeft verbruikt, kan onder andere pijn ontstaan. De klachten die vanuit een triggerpoint komen, kunnen op een andere plaats gevoeld worden dan de locatie van het triggerpoint. Veel voorkomende klachten vanuit een triggerpoint zijn:
 
    •       Pijn, eventueel met uitstraling
    •       Verminderde bewegingsmogelijkheid of kracht
 
 
Oorzaak
 
De oorzaak voor het ontstaan voor triggerpoints wordt doorgaans toegeschreven aan “overbelasting”. Dit begrip is echter zeer ruim genomen. Vaak ontstaan triggerpoints in combinatie met andere klachten of beperkingen.
 

Behandeling

De behandeling van triggerpoints is eenvoudig: de behandelaar zoekt het te behandelen triggerpoint op met zijn/haar handen en zal deze behandelen door een (dunne) acupunctuurnaald in de brengen en het triggerpoint aan te prikken. Het inbrengen van de naald is nagenoeg pijnvrij. U kunt hooguit een klein prikje ervaren. Het aanprikken van een triggerpoint kan gepaard gaan met de klachten die u doorgaans voelt. Als het triggerpoint wordt bereikt, reageert de spier met een korte reflexachtige samentrekking. Deze reflex wordt de “local twitch response” genoemd.
 

Bijwerkingen

Net als alle behandelmethodes kent dry-needling een aantal bijwerkingen. De meest voorkomende is een gevoel van spierpijn in de behandelde spier. De duur en intensiteit van de spierpijn verschilt van persoon tot persoon. Het kan voorkomen dat tijdens de behandeling een klein bloedvaatje aangeprikt wordt. Hoewel dit kan leiden tot een blauwe plek, is dit een ongevaarlijke bijwerking.
 
Voor info: AVO-SportTherapie@kpnplanet.nl
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu